sâmbătă, 14 ianuarie 2012

De ce ne parfumam


Dintre toate produsele cosmetice pe care le folosim, parfumul este unul dintre preferate dar care de fapt, nu are nici o utilitate logica si practica. Si totusi de ce ne parfumam? De ce dorim sa emanam un miros diferit de cel al pielii, caracteristic? 

Simtul mirosului este unul dintre cele mai puternice si importante simturi. Cea mai mica adiere incarcata cu molecule odorante provoaca instantaneu o stimulare chimica. "Simtul mirosului este simtul amintirilor delicate. - Dictionnaire des sciences medicales, Paris, 1819" in O.S Coifan, Parfumul - Ghidul Esential Cu ajutorul mirosului si gustului omul analizeaza chimic mediul inconjurator. Astfel, simtul mirosului ne trezeste amintiri si ne schimba starea de spirit. 

Conform IFRA (International Fragrance Association) exista 5 motive principale pentru care folosim parfumurile:

1. Sexualitate
In urma unui studiu facut in anul 1995 de The New York Times, 38% dintre barbati si 31% dintre femei au raspuns ca folosesc parfum pentru a atrage sexul opus. In sprijinul studiului vin si o multime de cercetari care demonstreaza ca mirosul stimuleaza apetitul sexual. Ca o completare, 70% din persoanele care au afectiuni olfactive manifesta o disparitie partiala sau totala a dorintei sexuale. Bineinteles ca industria parfumurilor profita de acest lucru si se investesc milioane de dolari anul in reclame cu tenta erotica: femei sumar imbracate, tineri musculosi, scene erotice, etc. Si bine fac, ca mie-mi plac tare mult reclamele alea :))

2. Starea de spirit
S-a demonstrat ca aromele au o mare influenta asupra starii de spirit. Un miros placut ne poate ajuta in caz de stres, anxietate, iritare, depresie, apatie si ne poate induce stari de fericire, relaxare, optimism. 

3. Igiena
De regula, oamenii asociaza ideea de curat cu un miros placut, proaspat, floral. De aceea, actiunea nu e completa daca dupa dus nu mai dam un spray de parfum ca sa intarim ideea de proaspat spalat :)

4. Rezistenta la durere
Oamenii sunt mai rezistenti la durere daca sunt supusi unei arome placute. Din punct de vedere stiintific nu se stie de ce si cum se intampla asta dar cercetatorii banuiesc ca datorita faptului ca mirosul este asociat cu gustul, are loc o scadere a intensitatii durerii (gustul dulce duce la scaderea durerii)


5. Work performance
Atunci cand avem de dus la bun sfarsit o treaba foarte importanta, o facem cu mult mai multa usurinta daca in timp ce muncim mirosim ceva stimulant (menta, rozmarin, brad, eucalipt) Ne mentine atenti si in alerta, creste capacitatea de reactie and so on. 


Alte chestiuni interesante:
- cei care sufera de anosmie au o stare depresiva continua;
- desi este atat de important, 80% din oameni ar renunta la simtul mirosului pentru celelalte simturi;
- la varsta de 6 ani, omul manifesta cea mai mare acuitate olfactiva care scade treptat pe masura ce inaintam in varsta;
- daca suntem supusi timp mai indelungat unui anumit miros, perceptia asupra acestuia ne slabeste pana la suprimare. 

Referinte:

http://www.ifraorg.org
O.S Coifan, Parfumul - ghidul esential 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Esentele Ameliei Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger

Visit InfoServe for Blogger backgrounds.