sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Ingredientele de origine animala din parfumuriV-am povestit in articolul trecut ca exista aproximativ 400 de materii prime naturale, majoritatea vegetale. Dar mai exista o categorie mica de materii prime care sunt de origine animala. Bineinteles, acestea sunt mult mai putine decat cele vegetale dar sunt de o valoare incontestabila pentru parfumieri. Proprietatea lor principala este aceea de a fixa un parfum si de a-i conferi note senzuale, animalice. 

Cele mai cunoscute sunt mosculambra gri (ambergris), civet, castoreum. Pe langa astea, am mai citit in ultima carte a lui Octavian Coifan ca mai exista si rezinoide de aligator, sobolan moscat, ceara de albine si secretii ale unor insecte. Dar nu va faceti griji, sunt foarte scumpe si e putin probabil sa va fi intalnit cu ele din punct de vedere olfactiv.

Moscul (natural, nu cel sintetic) este o substanta cu miros specific, patrunzator, deloc agreabil, secretata de glanda unui mamifer rumegator, singuratic (Moschus Moschiferus) de marimea unei caprioare, originar din Asia. Ce nu stiu sa va spun e despre ce glanda e vorba in propozitie, dar ne mai documentam si revin (cred ca sunt testiculele dar nu sunt 100% sigura:) Partea nasoala e ca pentru a se obtine substanta cu miros miraculos, moscul este omorat, glanda este indepartata si lasata la uscat. Dupa ce se usca, in interiorul ei se formeaza o pasta care se transforma apoi intr-un material glanular. Acest material se macereaza in alcool si se obtine o tinctura care miroase a animal, a urina si excremente. Stiu, si mie mi s-a parut gretos dar parfumierii spun ca are o nota foarte vie, afrodisiaca iar combinata potrivit duce la rezultate uimitoare. Substanta este folosita din timpuri stravechi pentru proprietatile sale fixatoare si afrodisiace si este una dintre cele mai scumpe substante aromate din lume. Din motive ecologiste s-a interzis uciderea masculilor dar vanarea lor inca continua. Motivul: 1 kg de mosc costa 100.000 euro pe piata neagra. Asta este unul dintre motivele pentru care s-a trecut la utilizarea moscului de sinteza (care persista foarte mult timp pe fibrele textile fiind folosit in parfumul detergentilor), unul dintre cele mai nocive ingrediente din parfumuri. Mai multe puteti citi in raportul EWG aici
Parfumuri care contin note de mosc: Shalimar (Guerlain), Joy(Patou), Brut (Faberge), CKBe (Calvin Klein), Musc Koublai Khan(Serge Lutens) acesta din urma fiind cel mai de seama reprezentant: "are o dara animalica de sex pur" (O. Coifan)

Ambra gri (ambergris) este o substanta care se formeaza in intestinele casalotului pentru a-i proteja stomacul impotriva zgarieturilor sepiilor cu care se hraneste. Atunci cand masa de ambergris este prea mare pentru a fi eliminata pe cai naturale, casalotul o elimina pe gura. Aceasta pluteste in apele Oceanului Indian si Atlantic si este culeasa apoi de pe plaje (in special de pe plajele din Bahamas). In stare pura miroase (ati ghicit:D) fecal, marin , moscat dar sub actiunea apei de mare si razelor soarelui, capata o aroma dulceaga, fina, pamantie, animalica. Se vinde la 7000 USD/kg si mai este folosita si astazi pentru realizarea tincturile alcoolice excelente in parfumurile cu note orientale si florale. Mirosul ambrei gri este strans legat de sexualitate si pasiune. Pana in secolul XIX femeile isi parfumau partile intime cu ambra gri si mosc datorita potentialului sau erotic ridicat. Fascinating, huh? :))Parfumuri care contin ambra gri: Coco(Chanel), Opium (YSL), Dioressence (Dior)

Castoreum este o secretie galbena a glandelor castorului (Castor Canadensis si Castor Fiber) care o data cu timpul capata un miros gudronat, de fum si piele. Si acesta este considerat ca fiind afrodisiac iar pe langa asta, mai este folosit ca aditiv alimentar si aromatizant al tigarilor (poate asta este explicatia dependentei de tutun:)) Parfumuri care contin castoreum: Opium pour Homme (YSL), Chanel, Givenchy III, Magie Noir.Civetul este un animalut mic si dragut originar din padurile tropicale ale Etiopiei. Prin chiuretarea animalelor crescute in captivitate se obtine un lichid de culoare galben deschis care apoi este tratat cu alcool. Rezultatul are o aroma fecala, amoniacala extrem de pronuntata dar care in dilutie mare este extrem de feminina si afrodisiaca. Ce m-a socat pe mine este ca este prezent in peste 10% din parfumurile marilor case: Guerlain, Lancome, Schiaparelli. 

Despre celelalte rezinoide nu stiu sa va spun detalii dar e bine de stiut ca exista. 

Mie mi s-a parut un subiect extrem de interesant si m-am hotarat sa-l impartasesc cu voi. Poate va par sucita dar eu mi-as dori extrem de mult sa le simt pe toate in stare pura si sa fac experimente cu ele, ma intriga la maxim. Apropo de asta, pe la inceputul anului urmator astept un parfum 100% natural care contine ambra gri veritabila din apele oceanului Indian. Cred ca e fascinant. Promit ca va spun cum miroase. 

Multumesc dlui Octavian Coifan pentru informatiile oferite in ultima sa carte, de mare ajutor :)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Esentele Ameliei Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger

Visit InfoServe for Blogger backgrounds.