luni, 6 februarie 2012

Anosmia - pierderea mirosului

Anosmia este o boala care se manifesta prin incapacitatea de a percepe mirosul. Aceasta poate fi termporara sau permanenta, din nastere sau dobandita. 
Desi aparent inofensiva, este o afectiune care are efecte extrem de grave asupra bolnavului. Se stie ca simtul mirosului este strans legat de simtul gustului asa ca persoana suferinda de anosmie va avea probleme in a simti gustul mancarii, in a-si folosi memoria olfactiva (mirosul celor dragi, parfumului preferat, al florilor, etc), scaderea libidoului ceea ce duce la instalarea depresiei. Asta pe langa incapacitatea persoanei in cauza de a se feri in cazul unor scurgeri de gaze sau incendii.

Anosmia dobandita apare ca urmare a unor boli (infectii nazale, deficienta de zinc, Alzheimer, tumori, etc) dar si ca urmare a fumatului, consumului de droguri sau expunerea indelungata la mirosuri puternice (produse puternic parfumate)
Nu vreau sa transform postarea intr-un buletin medical, daca doriti sa cititi mai multe detalii, puteti sa o faceti aici si aici

Ce voiam sa spun este ca mi se pare un lucru ingrozitor sa fim lipsiti de simtul mirosului, sa nu putem simti mirosul persoanelor dragi, al bebelusilor, al florilor, al unei paduri dupa o ploaie de vara, al muschilor de copaci, al mancarii...Fara sa vreau, de curand am aflat ca exista o multime de oameni care sufera de aceasta afectiune si m-am intristat foarte tare. Asadar, paziti-va si aveti grija de simtul vostru olfactiv renuntand la fumat, mancand cat mai sanatos posibil pentru a evita bolile si folosind produse cat mai putin parfumate sau parfumate in mod natural.
0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Esentele Ameliei Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger

Visit InfoServe for Blogger backgrounds.